top of page

 

Turpi és a csínyeket elkövetÅ‘

karácsonyi manók története

 
Sosem értetted honnan tudja a Mikulás vagy az angyalka,
hogy jó gyermek voltál, s valóban megérdemled az ajándékot?
Esetleg gyermeked szegezte neked a kérdést?
​
​
Nos, szerintem mindannyian feltettük ezt a kérdést szüleinknek, viszont abban már kevésbé vagyok biztos, hogy mindannyian frappáns és kielégítÅ‘ választ adtak az újabb nehéz, gyermeki kérdésre. Szerencsére a mai szülÅ‘knek már sok lehetÅ‘ség adott ahhoz, hogy jó elÅ‘re felkészüljenek ezekre a kérdésekre. Így tett és segített szülÅ‘társainak is Chanda Bell, amerikai írónÅ‘, az Elf on the shelf megálmodója. Mesekönyvében bemutatja a karácsonyi manót, aki titkos küldetésének részeként figyeli a gyermekeket a szoba polcáról, s minden éjjel titokban, észrevétlenül jelent a télapónak. Na de mind tudjuk, hogy egy gyermeket nem lehet becsapni egy bábbal, milliónyi további kérdéssel szeretne megbizonyosodni arról, amit lát és hall. Épp ezért a manó minden nap, különbözÅ‘ csínyekkel bizonyítja a szülÅ‘k igazát, hogy Å‘ nem egy kirakati bábu, sÅ‘t egy egész szabályrendszerrel rendelkezÅ‘ csodalény.
​
​
A karácsonyi manóval pár éve találkoztam és egy iciripicirit sem túlzok, amikor azt állítom, hogy barátság lett elsÅ‘ pillantásra. Sajnos sokáig kerülgettük egymást, de idén (2022) a Bulidoboz részeként helyet kap az én otthonomban, még ha csak átmenetileg is, hiszen mind a manók, mind a csínyek és a lakok is izgatottan várják, nem kizárólag a boldog gyermekarcokat, hanem a csínyeket elkövetÅ‘, megfáradt szülÅ‘ket is, remélve, hogy nem csak a karácsonyi várakozást tehetik izgalmasabbá, hanem valóban örömteli, vicces és feltöltÅ‘ pár perces kikapcsolódást biztosíthatnak a felgyorsult év végi hajrában.
Kattints a képre és nézz szét webshopunk csínymanós darabjai közt.
karacsonyi csinymanó
A csodás képeket készítette: Derzsi Eszter (@drazsinart)
Feltételezem azt nem kell magyaráznom, hogy miért került kínálatomba ez az apró csodalény. Ma már milliónyi lehetÅ‘ség, mese, illetve történet látott és lát napvilágot a manó karácsonyi utazásairól, s jómagam is hiszek a varázserejében. Sajnos szülÅ‘ként még nem volt lehetÅ‘ségem tesztelni létezését, de megszállottjaként abszolút felkészülten várok rá. S természetesen mint mindennel, a csínymanóval kapcsolatban is merültek már fel aggasztó kérdések: több (amerikai) szülÅ‘ tüntet ellenük arra hivatkozva, hogy léte ártalmas lehet a gyerekekre. Nem vagyok pszichológus, sem édesanya, de volt lehetÅ‘ségem elég sok idÅ‘t gyerekek közt eltölteni. Személy szerint úgy gondolom, ha tudjuk a gyermekek határait, semmilyen ártalmas dolgot nem rántunk rájuk. Már a mi pici lelkünk is hitt a tündérekben, erdÅ‘ben lakozó manókban, a Mikulásban és Angyalkában, sÅ‘t egy tojásokat tojó nyusziban is, s mit meg nem tennénk, hogy ezeket az idÅ‘ket kicsit visszahozzuk. Ma pedig a rengeteg, Å‘ket érÅ‘, tényleg ártalmas inger között nagyon el kell rontanunk valamit, hogy ezt az idÅ‘szakot egy életet tönkre tevÅ‘ csínykedésnek könyveljék el. Hiszem, hogy amíg a manó vicces, tanító és építÅ‘ jelleggel kerül be mindennapjainkba, semmiféle negatív hatása nem lehet. Az egyetlen buktató, mint mindenben, itt is ott van, hogy tudnunk kell a határokat. Ha gyermekünk zárkózottabb, félénkebb, kerülnünk kell a személyes kontaktust igénylÅ‘ csínyeket (pl. alvásidÅ‘ben róluk készült képeket, a szobájukban/alvásterükben/számukra biztonságos közeget jelentÅ‘ térben elkövetett csínyeket, de ide tartozik a népszerű pizsamarongálás és arcfirkálás is).
Na de mégis hogy hívják a manót? Hogy követi el a csínyeket és hogy nem bukik le?

A manózásnak 5 alapszabálya van:
1. A manót el kell nevezni!Nem létezik név nélküli manó!
2. A manó szabad életet él, akkor jön és megy, amikor akar, érkezése és távozása nincs idÅ‘ponthoz vagy életeseményhez kötve.
3. A manó, hogy ne fedje fel titkos küldetését, csak akkor kel életre, amikor a gyerekek már alszanak.
4. A manó egész nap figyeli a gyerekeket.
5. A manóhoz nem szabad hozzányúlni, ez ugyanis azt jelentené, hogy lebukott, így elveszti varázserejét. A Télapó különleges esetekben engedélyezi, hogy a szülÅ‘k edényfogó kesztyűvel megmozdítsák, de kizárólag csak a szülÅ‘k és csak a megadott módon változtathatják helyzetét.
csíny manó lak
A csodás képeket készítette: Derzsi Eszter (@drazsinart)
Ha teljesen Å‘szinték vagyunk, magyar vonatkozásban picit sántíthat az alaptörténet, s az sem véletlen, hogy átkereszteltem csínymanóra. A csínymanó lehet maga a karácsonyi manó, de lehet egy huncut tündér vagy angyalka. Jelenthet a szülÅ‘knek, a télapónak vagy akár az angyalkának is. A manólak tökéletes szabadságot ad arra, hogy akár magad, akár gyermeked személyre szabhassa a pici lényt, aki igyekszik humort vinni a feszültebb idÅ‘szakba. Követhet el csínyeket, de adhat feladatokat is a gyerekeknek. Lehet vicces vagy segítÅ‘kész, ötlete lehet kikapcsolódás vagy tanulás. Egyedül a Ti kreativitásotok szab határt annak, hogy milyen tulajdonságokkal ruházzátok fel a varázslényt!
​
Buzdítlak Titeket arra, hogy ha gyermeketeket készen áll arra, hogy befogadjon egy kis varázslatot, ne habozzatok tovább, manózzatok és csínyekre fel! A manókat, a lakokat és a csínydobozokat keresd kínálatunkban és iratkozz fel hírleveleinkre, hogy összeszedett, heti inspirációt kapj a napi csínyekhez!
bottom of page